Gudbrandsdalsleden strekker seg fra Oslo til Trondheim, 643 km med godt merket sti i vakkert og variert landskap. Langs leden kan du oppleve nydelig kulturlandskap vest og øst for Mjøsa, overnatte på historiske gårder i Gudbrandsdalen, vandre over det mektige Dovrefjells-platået og nyte stillheten i frodig Trøndelags natur. En pilegrimsvandring gjør noe med deg som menneske. Å vandre fra Oslo til Trondheim, gjennom lokalsamfunn, småbyer og natur, er en opplevelse for livet.

Gudbrandsdalsleden har utallige kulturminner å by på, mange hundre ligger på eller tett ved leden, og minner deg på tidligere tiders strev og opplevelser. Her finner du gravminner, historisk viktige steder, vakre kirker og bevarte bygninger fra middelalderen. Ja du kan sågar oppleve å ligge i en bygning som huset pilegrimer helt tilbake til 1300-tallet på Sygard Grytting. Det er aldri langt i mellom kulturminnene langs denne pilegrimsleden.

Gudbrandsdalsleden gir deg også nærkontakt med arven etter Olav den hellige. Olavskilder er utbredt og disse skulle ha helbredende virkning. Langs Gudbrandsdalsleden finner vi de historiske stedene St.Hallvardskatedralen, Bønsnes, Granavollen, Hamardomen og Dale-Gudbrands Gard, flere av disse stedene er indirekte eller direkte relatert til sagaen om Olav Haraldsson, senere Olav den hellige. Langs leden finner vi også våre fremste kulturbærere, kirkene, og når du vandrer Gudbrandsdalsleden er det aldri langt mellom disse helligstedene som står som byggverk over den kristne tradisjon som Olav den hellige samlet Norge til.

Pilegrimsvandring i klassisk fjellandskap over Dovrefjell. Opplev spennende kulturminner, en rik fjellflora og utsikt mot flere kjente fjellformasjoner. Pilegrimsleden over Dovrefjell er en av de mest populære strekningene av den gamle vandringsveien fra Oslo til Trondheim og Nidarosdomen. Går du hele strekningen over Dovrefjell passerer du fire gamle fjellstuer som har tatt imot pilegrimer og andre reisende gjennom mange hundre år. Etappen over Dovrefjell følger i stor grad den gamle ferdselsveien over fjellet, den gamle kongevegen.