Utforsk Hamarregionens kulturelle perler og vakre natur. Besøk et av verdens vakreste museer, vandre på historiske gårder, ta en sykkel- eller skitur, eller nyt en svømmetur i Mjøsa.

Utforsk kulturelle skatter i landlige strøk

For å virkelig oppleve Hamarregionen, må du besøke de historiske storgårdene som ligger i det vakre kulturlandskapet. Flere av disse gårdene kan spore sine røtter tilbake til vikingtiden. Under besøket kan du også nyte ferske, lokalproduserte delikatesser rett fra gårdsbutikkene i området.

Domkirkeodden, et must-see med sin 950 år gamle Hamardom, skinner særlig sterkt. Dette museet, innhyllt i Europas største glasskonstruksjon, er ikke bare et blikkfang, men også hjem til noen av Norges mest betydningsfulle middelalderhistorier. Reiselivsmagasinet Travel + Leisure har til og med kåret dette stedet til et av verdens vakreste museer.

Familie og friluftsliv

For familier byr regionen på utallige muligheter for moro og avslapning. I Hamar by finner man Koigen friområde, med sin langgrunne strand og Norges mest berømte stupetårn. De eventyrlystne kan utfordre seg selv i klatreparker eller nyte heftige vannleker.

Naturinteresserte kan utforske skoger og lavfjell rundt Hamar, som tilbyr nærmest ubegrensede turmuligheter og over 700 kilometer med merkede stier, inkludert Ilsengstiene, kåret til Norges fineste turrute.

Mjøsas hvite svane – En reise med verdens eldste hjuldamper

På Mjøsa, når skipsklokken klinger og Skibladner glir fra kai, begynner en reise i «Den langsomme reises kunst». Med en fart på 11 knop skjærer denne elegante hjuldamperen gjennom det stille vannet, og gir passasjerene en unik mulighet til å nyte roen og det vakre landskapet rundt. Siden 1856 har Skibladner fraktet passasjerer mellom Eidsvoll og Lillehammer, og står i dag som verdens eldste hjuldamper i rutetrafikk.

Skibladner fungerer primært som et turistskip, og tilbyr en enestående sjanse til å oppleve det pittoreske mjøslandskapet fra vannet. Selv om reisen går raskere enn å ro, tar den lenger tid enn moderne transportmidler som tog eller bil. Dette gir deg rikelig tid til å ta inn omgivelsene og beundre skipets velholdte detaljer. Skibladner tilbyr også en perfekt setting for spesielle anledninger som jubileer, bryllup, selskaper eller bedriftssamlinger.

Utenfor den vanlige rutesesongen opererer hjuldamperen i chartertrafikk, hvor den i en måned før og etter sesongen tilbyr spesielle arrangementer med temaer, samt serverer mat og musikk. Dette gjør Skibladner til en attraktiv destinasjon for både historieinteresserte og de som søker en unik opplevelse på Norges største innsjø.

Utforsk Ringsaker og Sjusjøen

Ringsaker, ofte referert til som Prøysenkommunen, tilbyr 11,4 mil med Mjøsas strandlinje, perfekt for rekreasjon og naturbaserte aktiviteter. Området er også kjent for Norges beste skiløyper på Sjusjøen og Ringsakerfjellet, og tiltrekker seg både lokalbefolkningen og turister året rundt.

Prøysenhuset og Hovelsrud Gård

Sommeren i Ringsaker er ikke komplett uten et besøk i Prøysenhuset, der Alf Prøysen vokste opp. Her arrangeres familieteater, Barnetimen for de minste, allsang og diverse sommeraktiviteter.

Hovelsrud Gård på Helgøya er også et populært besøksmål med sine bugnende hager og tilbud om både mat og overnatting i idylliske omgivelser.

Moderne vidundere og historiske perler

Ved Mjøsa kan man også beundre moderne arkitektur som Wood Hotel i Brumunddal, verdens høyeste trehus, som strekker seg 86 meter over bakken.

Historieentusiaster vil sette pris på Norsk Jernbanemuseum i Hamar, hvor man kan oppleve nostalgi med veterantog og Tertittoget, som tilbyr en tur gjennom jernbaneparken.

Overnatting og spisesteder i Hamarregionen:

Frich´s Hotel Hamar
Velkommen til Frich's Hotel Hamar, et fremstående hotell med 176 rom, komplett med nylig oppussede fellesområder og en stilfull restaurant. Opplev nordisk inspirasjon og industriell eleganse, ideelt for kurs, konferanser og minneverdige opplevelser midt i matfatet.

Se mer her


Wood Hotel 
Wood Hotel, beliggende i verdens høyeste trehus med trebærende konstruksjon, strekker seg 85,4 meter over bakken fordelt på 18 etasjer. Hotellet tilbyr 72 hotellrom, inkludert 1 suite, med totalt 160 sengeplasser. Opplev et utsøkt måltid i vår restaurant, Wood Spiseri eller benytt muligheten til å arrangere kurs og konferanser i unike omgivelser. Oppdag de mange mulighetene for et uforglemmelig opphold hos oss!

Se mer her


Frich´s Rudshøgda
På Frich's Rudshøgda venter velkjente norske smaker, inkludert nysmurte retter, à la carte meny og vår kjente varmbuffet med kaffe og desserter. Vi tilbyr også hjemmelaget bakst, som våre saftige vafler. Med moderne og enkle overnattingsfasiliteter og oppdaterte møterom, er vi det ideelle valget for et hyggelig opphold som kombinerer god mat og komfort.

Se mer her